10 tipů, jak v módě zpomalit

Znáte ten pocit, když se postavíte před svoji šatní skříň a marně přemýšlíte, co si vzít na sebe? Je sice plná věcí, ale většinu z nich vlastně nenosíte. Některé kousky po pár praních změnily tvar nebo i barvu a už nevypadají dobře. Některé jste oblékla jen jednou nebo dvakrát na konkrétní akci, ale už je neunosíte. A pak je tu i pár kousků, které visí na štendru ještě s visačkou. Koupila jste je s dobrým úmyslem, nestály skoro nic, jenže doma už tak super nevypadají a vlastně se vám k ničemu nehodí, nejste to vy.

To vše mohou být signály, že vám to s fast fashion příliš neklape. Možná je na čase se rozloučit... Nemusíte ale hned dělat za minulostí tlustou čáru, můžete zůstat kamarádi a čas od času se potkat. Zažily jste i hezké společné chvíle, ale teď máte příležitost se posunout dál...

Fashiontéka | 10 tipů, jak zpomalit v módě 

 Jak na to? Inspirujte se naším desaterem zpomalení v módě.

 

1. Znám svůj styl! Vím, v čem se cítím dobře a sebevědomě - v jakých barvách, střizích a jak vypadá moje tzv. oděvní uniforma. Ta vychází zejména z mého životního stylu a aktivit, které přes den podnikám (pracovní i volnočasové). Jsou to takové typy oblečení, které vystihují moji osobnost.

2. Tvořím si funkční šatník. Takový, před kterým nemusím tápat, co si vlastně obléci, protože mám oblečení tak akorát a efektivně pokryje všechny moje denní činnosti. Základy tvoří oblečení, které nosím nejčastěji a nejraději. To doplním o basic kousky v neutrálních barvách, jaké lze snadno kombinovat napříč celým šatníkem. Investuji do nadčasových základních kousků z kvalitních materiálů, dávám přednost přírodním a udržitelně získávaným materiálům (organická bavlna, tencel, cupro, len, hevábí, vlna, konopí).

3. Mám svůj wishlist ♥ Přemýšlím nad tím, jaké konkrétní kousky v šatníku potřebuji, předtím, než si něco nového pořídím. Vyhnu se tak impulzivním nákupům. Čas od času otevřu skříň a věci protřídím. Ty nenošené v dobrém stavu pošlu dál a sepíšu si, co je potřeba obnovit a co nového bych potřebovala, co mi chybí. S věkem se mění styl, role, aktivity, způsob oblékání i naše uniforma, to je přirozené. Logicky je obnova šatníku občas potřeba.

4. Půjčuji si. Když si nevystačím s tím, co doma mám, nemusím si nové věci nutně kupovat. Třeba když potřebuji outfit jen pro nějakou speciální příležitost, událost, nebo chci vyzkoušet, jak mi bude sedět nový styl či trend, můžu si takový kousek půjčit od kamarádky, z půjčovny nebo přímo od návrháře.

5. Swapuji. Další možností je navštívit některou ze swapovacích akcí a vyměnit svoje nepotřebné oblečení za jiné, které právě sháním. Nebo takovou akci uspořádat se svými kamarádkami, sousedkami, kolegyněmi, ...

6. Koupím z druhé ruky. Dále určitě stojí za to zajít do pár sekáčů, kde se dají sehnat kvalitní nadčasové kousky a vintage pre-loved poklady.

7. Ušiju si to. Pokud ani tam nenajdu, co hledám, můžu si to ušít nebo možná spíš nechat ušít :) Spousta slow fashion značek dnes prezentuje svoje kolekce s nabídkou made to order / custom made, což neznamená nic jiného, než že vybraný kousek ušijí na míru postavě. Nevyrábějí tak nic navíc, nic, co by v budoucnu nenašlo využití.

8. Koupím nový kousek. No a poslední alternativou je nákup nového oblečení v obchodě, pokud tam takový dobře padnoucí kousek najdu. Kde nakupovat nové věci? Preferuji nadčasové, kvalitní materiály a střihy, které mi vydrží několik sezón a jen tak se neokoukají. Je pro mě důležité, že byly vyrobené za férových podmínek a není mi líto za ně zaplatit. Vybírám z nabídky zodpovědných značek anebo z kolekcí lokálních designérů.

9. Nákup si dobře promyslím. Než otevřu peněženku, znovu se zeptám sama sebe, jestli kousek zapadá do mého stylu a opravdu ho potřebuji? Vynosím ho tolikrát, aby se mi vyplatila jeho cena (cost per wear)? Jde o kvalitní materiál, je mi příjemný na těle? Sedí mi takový střih dobře? Dokážu z něj a z toho, co už ve skříni mám, poskládat alespoň tři kombinace outfitů? Mám k němu vhodné boty a doplňky?

10. Všechno mé oblečení mi dělá radost a nosím ho ♥ Správně se o něj starám s ohledem na materiály - od praní, sušení, větrání, přes drobné úpravy (uvolněné knoflíky, dírky, žmolky), až po jeho osud, když se s ním rozhodnu rozloučit (upcyklace, darování, sběrné nádoby na textil, apod.).

 

Dočetli jste až sem? Tak to už téměř jistě začínáte randit se #slowfashion ♡♡♡

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz