Slow fashion, to je oč tu běží


~ pomalá, udržitelná, etická, smysluplná móda ~ méně je více ~ kvalita materiálu a zpracování ~ lokální návrháři ~ zodpovědné značky ~ nadčasový šatník


Slow fashion /pomalá móda/ je životní styl, který snoubí estetiku s etikou. Je to způsob, jakým přistupujeme k módě. Podobně jako si vybíráme, jak kvalitní potraviny nakoupíme a v jakém množství, abychom nemuseli později nic zbytečně vyhazovat. Nebo když se rozhodujeme, jestli dáme přednost přírodní kosmetice, non-toxic čisticím přípravkům, interiérovým doplňkům od místních výrobců, ... Stejně tak si můžeme zvolit jít cestou pomalé módy a oblékat se zodpovědně.

Slow fashion vznikla v reakci na fast fashion a nadměrnou spotřebu oděvů, kterou v posledních třech dekádách tato "rychlá móda" vytvářela a v důsledku které dochází k plýtvání přírodními zdroji (zejména vodou) a vzniku enormního množství textilního odpadu.  

 

Co tedy zpomalení v módě znamená?

Především to, abychom více přemýšleli o svých nákupech a byli si vědomi dopadů módního průmyslu na naši planetu a životní podmínky. Abychom upřednostňovali udržitelně získávané materiály, lokální tvůrce a zodpovědné módní značky. Abychom věděli, kdo za danou značkou stojí, vážili si jejich práce, dokázali ocenit kvalitu a byli ochotni za takové oblečení zaplatit odpovídající cenu. A v neposlední řadě abychom si své oblečení zamilovali, správně o něj pečovali a nosili ho dlouho.

Fashiontéka | Slow fashion, to je oč tu běží

Fast fashion je naopak pojem používaný pro levnou módu, která vzniká přenesením trendů z přehlídkových mol do obchodů s běžnou konfekcí za co nejkratší možnou dobu. Namísto dvou kolekcí (jaro/léto a podzim/zima) proto fast fashion značky ve snaze o větší ziskovost vytvářejí i více jak 50 mikro kolekcí za rok. Bohužel na úkor kvality oblečení, životního prostředí a pracovních podmínek švadlen z rozvojových zemí.

Jak to máte vy, fandíte #slowfashion? A zkoušeli jste si už nějaký outfit půjčit?

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz